2 серія великого пострадянського протистояння. «Динамо»-«Спартак»

Ліга ЧемпіонівВ Києві ціни на квитки матчу 3-го відбіркового раунду Ліги чемпіонів між «Динамо» та «Спартаком» встановили достатньо високі. Вартість їх становить від 150 до 400 гривень. Не зважаючи на це, велика кількість волинських вболівальників (обох клубів!) збирається завтра вирушити на столичний стадіон ім..В.В.Лобановського, аби стати свідками другої частини протистояння найкращих команд радянського футболу.

Впевнена перемога киян у Москві з рахунком 4:1 на перший погляд вбила інтригу у цьому поєдинку. Але кадрові переміни у складі «Спартака» та бажання гравців реабілітуватися перед червоно-білою торсидою, додасть матчу-відповіді напруги та інтересу.

Зустріч київського «Динамо» з московським «Спартаком» - це дуель самих титулованих клубів вітчизняного футболу. За часів проведення першості СРСР чемпіонами частіше ставали кияни, які вставали на першу сходинку п’єдесталу пошани 13 разів. У спартаківців на одне золото менше, але червоно-білі мають на одну перемогу більше у Кубку СРСР та призерами чемпіонату вони ставали дещо частіше – 33 рази проти 27.

Але якщо до радянських регалій додати титули, які команди завоювали у своїх незалежних турнірах (чемпіонат та Кубок), а також додати до них міжнародні досягнення (два Кубки Кубків та Суперкубок киян), то виявиться, що у підсумку «Динамо» серйозно випереджає своїх «заклятих» друзів - 46 перемог проти 34 спартаківських.

Загалом у чемпіонаті СРСР, Кубку СРСР та Лізі чемпіонів кияни та москвичі зустрічалися 119 разів (з урахуванням цьогорічного матчу у Москві). 51 перемога у «Спартака», 40 – у «Динамо», ще 28 матчів закінчилися внічию. Різниця забитих та пропущених м’ячів 170-149 на користь червоно-білих.

Максимальна кількість голів у матчі між суперниками була забита у першості 1956 року, коли «Спартак» переміг киян 4:3. Москвичі частіше святкували перемоги з великим рахунком - таких перемог у них сім проти чотирьох динамівських. А рекордним є рахунок 5:1 датований аж 1940 роком (68 років тому!), коли спартаківці розгромили киян у Москві.

Після розвалу Радянського Союзу «Динамо» та «Спартак» тричі зіграли у Лізі чемпіонів, тричі – на «Кубку Першого каналу» та п’ять зустрічей провели на Кубку Співдружності. На груповому етапі Ліги чемпіонів-95 команди обмінялися домашніми перемогами – 3:2 в Києві та 1:0 у Москві. Перший матч цьогорічного розіграшу Ліги чемпіонів як відомо закінчився виїзною перемогою синьо-білих 4:1. Чотири рази суперники грали у фіналі Кубка Співдружності, а один раз зійшлися у півфінальній групі цього турніру. Тут суттєва перевага на боці динамівців, які мають три перемоги проти однієї поразки та нічиєї за різниці м’ячів 9:7 на користь киян.

Три останніх зустрічі "Динамо" та «Спартака» відбулися в рамках Кубку Першого каналу. В 2006 и 2007 році фіксувалися результативні нічиї (1:1 и 2:2). А 24 січня 2008 року український клуб виявився сильніше та отримав впевнену перемогу 3:0. У підсумку пострадянський баланс киян та москвичів склався на користь "Динамо": п’ять перемог, три нічиї та дві поразки. Різниця м’ячів 18-13 на користь команди із столиці України.

«Динамо» - «Спартак»: баланс зустрічей

Чемпіонат СРСР: +34=27-40, м’ячі 123:138

Кубок СРСР: +4=1-10, м’ячі 19:28

Ліга чемпіонів: +2=0-1, м’ячі 7:4

Кубок Співдружності: +3=1-1, м’ячі 9:7

Кубок Першого каналу: +0=2-1, м’ячі 6:3

Всього: +44=31-53, м’ячі 161:183


Взагалі протистояння українських та російських клубів є більш ніж безкомпромісним. Окрім дуелей між «Динамо» та «Спартаком» були поєдинки між іншими представниками національних чемпіонатів обох країн. В 1/32 Кубку УЄФА десять років тому зійшлися «Дніпро» та «Аланія» з Владікавказу. Росіяни добилися двох перемог – 2:1 дома та 4:1 у гостях. В 1/16 Кубку кубків-99 зустрілися київський ЦСКА та московський «Локомотив». Тут знову двічі сильнішими виявилися представники РФ: 2:0 у Києві та 3:1 у Черкізово. Пізніше у третьому кваліфікаційному раунді сезону 2003/2004 залізничники подолали за сумою двох поєдинків донецький «Шахтар» - 0:1 в гостях та 3:1 на своєму полі. А потім у груповому турнірі київське «Динамо» обіграло «Локомотив» 2:0, але поступилося у Москві 2:3. Слід відмітити, що у матчах між клубами сусідніх держав жодного разу не було зафіксовано нічийного результату.

Отже завтра ввечері ми станемо свідками продовження вічного протистояння «Динамо»-«Спартак» та не забудемо повболівати за «Шахтар».

Всім хто вирушає на виїзд до столиці щасливої дороги, а решті наших (волинських) вболівальників – цікавого перегляду супердербі із минулого…

Богдан КАМБАЛЮК