Разместить бесплатные объявления, куплю, продам. Доска бесплатных объявлений. Частные объявления Украина, Киев. Разместить рекламу на сайт объявлений — www.CityBoard.ru

On-line телефонний довідник міста Луцьк та Волинської області

Якщо ви хочете, щоб ваші знайомі та друзі, колеги та партнери знайшли ваш номер телефону на нашому сайті, будь-ласка, заповніть нижче приведену форму. Ви можете додати у нашу базу будь-який свій номер телефону (мобільний, домашній, офісний).

Редакція сайту Лучеськ.com.ua не несе відповідальності за надану вами інформацію.

Дякуємо! Ваші дані будуть додані до телефонного довідника після перевірки модератором.

Телефонний довідник міста Луцьк. Пошук:

додати

Винайдено спосіб лікування хворих ВІЧ/СНІД

Винайдено спосіб лікування хворих ВІЧ/СНІД

Десятого вересня на інтернет-сайті журналу Cell Host & Microbe з'явилося справді дивовижне повідомлення, підписане дослідниками із США, Канади, Великобританії і Бельгії. Вони експериментально довели, що антивірусний препарат ацикловір, який вже багато років використовують для боротьби з герпесом, можна перетворити на ефективну зброю проти СНІДу.

Це відкриття допоміг зробити той самий герпес-вірус, проти якого працює ацикловір. Виявилось, що він змінює молекулярну структуру ацикловіра і тим самим примушує його блокувати розмноження вірусу людського імунодефіциту, повідомляє CA-NEWS.

Дослідженнями керував вихідець з СРСР, нині — завідувач відділом міжклітинних взаємодій Національного інституту здоров'я дитини і розвитку людини під Вашингтоном Леонід Марголіс, який розповів про відкриття в ексклюзивному інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки».

Леонід, давайте почнемо з ацикловіра.

Леонід Марголіс: Ацикловір, він же зовіракс, застосовують в медицині вже років тридцять. Він продається без рецепту і чудово працює проти інфекцій, викликаних вірусами простого герпесу першого і другого типу.

Треба сказати, що це справді дивовижні ліки, які займають абсолютно особливе місце в історії фармакології. Звичайне створення нових лікарських засобів починається з того, що учені виділяють їх активні інгредієнти з бактерійних культур або, скажімо, соків рослин. А ось ацикловір, якщо мене не підводить пам'ять, став першим в світі ліками, які було штучно сконструйовано на молекулярному рівні.

Це зробила чудова уродженка Нью-Йорка Гертруда Еліон [Gertrude Belle Elion], яка 20 років тому отримала за свої роботи Нобелівську премію. Вона створила, сама або в співавторстві, багато синтетичних ліків проти менінгіту, лейкемії, бактерійних інфекцій дихальних шляхів і інших патологій. І при цьому не мала ніяких наукових ступенів, тільки університетський диплом.

Ацикловір — теж її дітище. Механізм його дії вивчений до тонкощів. Цей препарат абсолютно нетоксичний, його можна приймати всередину грамами без жодного ризику. Більш того, сам по собі він абсолютно інертний і не робить ніякого впливу на фізіологічні процеси. Він включається в роботу тільки в клітках, заражених герпес-вірусамі. Як це відбувається, добре відомо.

Ацикловір активується лише в тому разі, коли його молекула приєднує три фосфатні групи, кожна з яких складається з атома фосфору, трьох кисневих атомів і двох атомів водню. Молекулярні перебудови, що приводять до заякоріванню таких груп, називаються фосфорилуванням і грають величезну роль в біохімії. Щоб вони здійснювалися, необхідні спеціальні ферменти.

Один з таких ферментів, тімідінкиназу, проводить вірус герпесу. Тімідінкиназа підчіплює до молекули ацикловіра першу фосфатну групу, а інші дві потім приєднуються до неї іншими ферментами, які вже присутні в клітках. З цієї причини ацикловір може працювати лише в клітках, атакованих вірусом герпесу, і ніяк не впливає на клітки, вільні від цієї інфекції.

Як в точності він діє?

Вельми хитромудро. Активований ацикловір вбудовується у вірусну ДНК і блокує її подальший синтез. Можна сказати, що він діє як затичка, зупиняючи подовження ДНК. Проте до цих пір вважалося, що проти інших вірусів він абсолютно даремний.

Це, як я розумію, тільки приказка, а казка попереду?

Цілком вірно. Поки була передісторія, тепер можна взятися до нашої роботи. Ми вивчали, як взаємодіють між собою віруси герпесу і імунодефіциту. Щоб зібрати таку інформацію, ми одночасно заражали ними шматочки живої людської тканини, виділеної з мигдалин і шийки матки, оскільки обидва віруси там добре розмножуються. А щоб поставити контрольний експеримент, ми вирішили відключити вірус герпесу за допомогою ацикловіра. До нашого великого здивування, в цих тканинах тут же перестав розмножуватися і вірус СНІДу.

Тоді ми стали копати глибше. Узяли нові тканини тих же типів, окремо заразили їх обома вірусами і тоді вже ввели ацикловір. Розмноження вірусу герпесу, як і очікувалося, відразу застопорилося, але те ж саме трапилося і з вірусом імунодефіциту. Це вже не лізло ні в які ворота.

Дійсно, парадокс.

В тому і річ. Спочатку ми просто не знали, що і думати. Вирішили повторити ті ж досліди вже не на шматочках тканин, а на чистих культурах кліток Т-лімфоцитів. Там вже все було по підручнику, ацикловір діяв тільки проти герпесу. Тоді ми повернулися до тканин і перевірили, чи немає в них герпес-віруса. Самі-то ми їх, звичайно, не інфікували, але ж віруси герпесу могли там з'явитися і в результаті спонтанного зараження.

І ось виявилось, що у всіх тканинах, з якими ми працювали, є віруси герпесу, тільки не ті, проти яких застосовують ацикловір. Адже герпес-вірус існує у восьми варіантах, деякі з яких абсолютно нешкідливі. Американці заражені ними майже поголовно і навіть не помічають їх присутності в організмі. Ми отримуємо тканини для дослідів з лікарень, де вони залишаються після хірургічних операцій. Отже не доводиться дивуватися, що наші зразки були спочатку інфіковані порівняно нешкідливим герпесом.

А ось лабораторні клітинні культури, на яких ми ставили контрольні експерименти, ніяких вірусів, звичайно, не містили. Тут вже довелося визнати, що ацикловір блокує вірус СНІДу при якійсь участі вірусу герпесу. Це підтвердили контрольні експерименти.

І що ж, вдалося дізнатися, як герпес-вірусу вдаються такі подвиги?

Ну, пробна відповідь напрошувалася сама собою. Оскільки вірус герпесу викликає потрійне фосфорилування молекул ацикловіра, було природно припустити, що такі модифіковані молекули володіють антиспідовим потенціалом. І ми не помилилися.

Виявилось, що фосфорілірованний ацикловір втручається в роботу ферменту, який дозволяє вірусу СНІДу копіювати свою генетичну інформацію. У самому вірусі вона записана на молекулах рібонуклєїнових кислот, але щоб вбудуватися в клітинні ядра, вірус повинен її переписати на молекулах ДНК. Таке завдання виконує фермент зворотна транскриптаза, який і блокується модифікованим ацикловіром.

Природно, спочатку ми нічого цього не знали. Довелося звернутися по допомогу до професора університету Еморі Раймонда Шиназі [Raymond Schinazi], найбільшого фахівця із зворотної транскриптазі. Спочатку він заявив, що ацикловір ніяк не може впливати на вірус СНІДу, інакше це давно б відкрили. Але вже через тиждень він мені подзвонив і підтвердив нашу гіпотезу. Він виділив в чистому вигляді вірусну зворотну транскриптазу і виявив, що вона пригноблюється тричі фосфорілірованним ацикловіром. Шиназі також з'ясував, як саме це відбувається на молекулярному рівні. Після цього сумнівів вже не залишилося.

У такому разі, Леонід, дозвольте Вас привітати з крупним відкриттям. Що за ним послідує?

По-перше, є всі підстави сподіватися, що звичайним ацикловіром можна лікувати носіїв Віл-інфекції, заражених вірусом простого герпесу. Так це чи ні, покажуть клінічні випробування, які вже почалися. Крім того, тричі фосфорілірованний ацикловір вже вдалося отримати в лабораторії. Не виключено, що він стане самостійним засобом проти СНІДу. Чи виправдаються ці надії, покажуть майбутні дослідження.

У Вас є доповнення?
Повідомляйте нас, будь-ласка: [email protected]




Залишити коментар
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Коментарі: *


Афіша міста Луцьк та Волинської області
вакансія php-програміста в ЛУцьку
Телефонний довідник Луцька
Хотколд Магазин электротехники Hotcold