Середа
15 Жовтня
Розмір шрифту
  • Збільшити розмір шрифту.
  • Розмір шрифта по замовчуванню
  • Зменшити розмір сайту

Знайди номер телефону знайомого у Луцьку:


Home Новини Про все Крила пташиного грипу

Крила пташиного грипу

Електронна адреса Друк PDF

Крила пташиного грипуПочинаючи з вересня 2007 року на Волині Товариство Червоного Хреста України за підтримки Міжнародної Федерації Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця реалізують програму «Підготовка до реагування на спалах пташиного грипу».

Саме з цього приводу на прес-конференцію зібралися представники управління охорони здоров’я облдержадміністрації, управління з питань надзвичайних ситуацій та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації, управління Міністерства внутрішніх справ України у Волинській області, санітарно-епідеміологічної служби, ветеринарної медицини.

– Мета цієї програми – розвиток знань та напрацювання практичних навичок працівників Червоного Хреста, активістів та волонтерів нашої організації для забезпечення роботи щодо підвищення обізнаності різних категорій населення відносно пташиного грипу та шляхів запобігання його розповсюдження, – розпочала розмову голова Волинської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Валентина Пришко. – Саме з квітня 2007-го Волинь, як і Рівненщина, Херсонщина та Автономна Республіка Крим, стала пілотною. Тому ми робили усе для того, щоб люди більше дізналися про пташиний грип, його профілактику та запобігання. Відтак, провели три обширних семінари, мета яких – іти на контакт із населенням, аби довести якнайбільше інформації. 

Є різні види інформування. Це й офіційна пропаганда, й анкетування, виставки і конкурси. Представники Червоного Хреста разом із юними волонтерами клубу «Зелений патруль» Заборольської школи Луцького району підготували нову форму – проект «Пташиний грип стосується кожного тому, що…». Це свого роду агітбригада, яка доступно розповідає про вірус пташиного грипу, його ознаки, способи зараження, особливості протікання, профілактику та вакцинацію.

Крила пташиного грипу

 

 

 

 

 

 

 

Заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Іван Грицюк наголосив:
– Тема нашої зустрічі дуже серйозна. Вона даремно не звучала б, якби вона не мала такого небезпечного підґрунтя. Всі ви добре розумієте, що захворювання набагато легше і важливіше попередити, ніж вилікувати. Саме над цим працює Товариство Червоного Хреста. Вони йдуть у маси, передають навики щодо профілактики, запобігання спалаху пташиного грипу, діляться теоретичними засадами діагностики, лікування вірусу. Проблема ця стосується насамперед селян, адже на восьмому поверсі ніхто, крім цікавих людей, не буде вирощувати курей або качок. Але знати про інфекцію повинні всі. Адже ще колись товариш Мічурін казав: не треба чекати милостині від природи, потрібно брати її своїми руками. Отже, основне в ситуації з пташиним грипом – це профілактика. І саме на неї повинна бути зосереджена увага провідних спеціалістів галузі.
Словом, учасники прес-конференції неодноразово наголошували на тому, що вони зобов’язані зробити все можливе для того, аби запобігти поширенню вірусу в області, адже Волинь – прикордонна область, через територію якої пролягає поліський широкий міграційний шлях, і саме зараз буде осіння міграція птахів. Тому працювати є над чим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обговорювали також вакцину проти цієї хвороби. Так, вона є, але її ефективність спеціалісти ставлять під сумнів, тому не залишається нічого, крім дотримання інструкції щодо попередження спалахів пташиного грипу. Отже, саме це стало ключовим фактором популяризації профілактичних засобів і заходів.
До речі, нещодавно на Львівщині проводилися українсько-американські навчання «Раф енд Реді-2008». Основна мета – вивчення та випробування процедури отримання та надання міжнародної допомоги у випадку спалаху пташиного грипу та пандемії цієї хвороби. Цікаво, американці, які ніколи не сикалися з цією проблемою, приїхали вчити українців чи все-таки переймати досвід?

Русана АРІСТОВА

Довідка
Грип пташи́ний (Avian influenza, bird flu) – тип вірусної інфекції грипу, що уражає птахів (особливо сприйнятливі кури та індички), а також деякі види ссавців. Її викликає один із штамів вірусу грипу типу А. Хворобу птахів можуть викликати 15 підтипів вірусу грипу; високу патогенність мають підтипи H5 і H7.
Вірус ідентифіковано у Італії на початку 20 століття. Набув всесвітнього поширення. Перший підтверджений випадок зараження людей пташиним грипом відбувся у Гонконзі 1997 року, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, із яких 6 померло. Захворювання людей збіглися з періодом епідемії високопатогенного пташиного грипу і були викликані тим самим штамом, що і серед популяції домашніх птахів. Хворі мали тісний контакт із інфікованою домашньою птицею.

Коментарі (0)Add Comment

Написати коментар
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
меньшими | більшими

security code
Введіть літери, зображені вище


busy
Останнє оновлення ( П'ятниця, 10 жовтня 2008 17:37 )  

Оголошення

Коммуникатор HT...
Телекомунікації і засоби зв'язку (13.10.2008)
Компанія Укрре...
Послуги (09.10.2008)
Продається при...
Нерухомість (03.09.2008)
Ящички со склада
Телекомунікації і засоби зв'язку (30.08.2008)
Китайський тел...
Телекомунікації і засоби зв'язку (04.08.2008)
Карта Волинської області:


Фоторепортаж

 

озеро Світязь

Закат  фото: Анатолія РЕ?..

 

Луцький замок. Фото (Lutsk castl. Photo)

 

Знайомтесь. Луцьк у фото

Луцький замок

Загрузка...