Разместить бесплатные объявления, куплю, продам. Доска бесплатных объявлений. Частные объявления Украина, Киев. Разместить рекламу на сайт объявлений — www.CityBoard.ru

On-line телефонний довідник міста Луцьк та Волинської області

Якщо ви хочете, щоб ваші знайомі та друзі, колеги та партнери знайшли ваш номер телефону на нашому сайті, будь-ласка, заповніть нижче приведену форму. Ви можете додати у нашу базу будь-який свій номер телефону (мобільний, домашній, офісний).

Редакція сайту Лучеськ.com.ua не несе відповідальності за надану вами інформацію.

Дякуємо! Ваші дані будуть додані до телефонного довідника після перевірки модератором.

Телефонний довідник міста Луцьк. Пошук:

додати

Щоб на одну сироту – менше!..

Фото1- «Один за всіх!»

Усі пороки недбалих батьків  відображаються в  дзеркалі долі їхніх  дітей

Як маленькі горобчики вони злітаються на чужі голоси. Наввипередки хапають печиво – не так поїсти, як заради цікавості, дружно дякують і щиро-щиро посміхаються. Гомонять, гасають по кімнаті, пустують. А ще – бавляться одними іграшками. Не б’ються, не відбирають одне в одного із капризним «моє!» Психологія інша. Адже поки у них – все спільне, інтернатівське.

Я вперше переступила поріг закладу, де живуть дітки, обмежені у спілкуванні з рідними батьками. Зовсім маленькі дітки, у яких тільки з’являються моменти, що стануть їхніми найпершими життєвими спогадами. І зрозуміла: це для нас, дорослих, Будинок дитини – сумна тема, яка спонукає до слізних роздумів про людську жорстокість та безсердеччя. А для них – часом усміхнених, часом заплаканих – загалом звичайнісіньких малюків, усе насправді трохи по-іншому. Вони не знають альтернативи, не мають із чим рівняти, і ці стіни для них – найтепліші, обличчя вихователів та нянь – найрідніші. Напевно, набагато рідніші за якийсь узагальнений і не зовсім зрозумілий образ під назвою «мама». Або ще гірше – рідніші за ту жінку, яка називалась мамою і щоразу накривала ліжко рядном, щоб не чути голодного плачу…

У Волинському  обласному спеціалізованому будинку дитини живуть малюки, які часто не є біологічними сиротами. Держава визнала їхніх батьків неблагонадійними і позбавила права виховувати дітей. Кого позбавила держава, а хто і сам відмовився. Так чи інакше, та соціальне сирітство – не менш сумне явище. Вибачайте за відвертість, але нормальна матір ніколи не залишить свою дитину – ні в війну, ні в голод, ні в інший важкий період. Залишають дітей або алкоголіки, або наркомани, або  засуджені до позбавлення волі. І це не стереотип, це – статистика. І саме через це у дитячих будинках – такий високий відсоток важко хворих дітей. Бо ж яким може з’явитися на світ немовля, якщо його ще в материнській утробі, на найвідповідальніших життєвих етапах фізичного та психологічного формування, почали труїти алкоголем, тютюном, наркотичними речовинами?...

Наша  розмова – із заступником головного  лікаря Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини Тетяною Віговською:

«У нашому закладі дітки живуть лише перші роки свого життя. Після досягнення чотирирічного віку діти із кращим станом здоров’я будуть відправлені до Ківерцівського будинку дитини, а після семи років – до шкіл-інтернатів. Дітей із серйозними проблемами зі здоров’ям направлятимуть в регіональний спеціалізований інтернатний заклад, що розташований в Івано-Франківській області.

Поступово така складна система  утримання дітей-сиріт  в Україні трансформується. Правильна державна політика із збільшенням  розмірів допомоги для  сімей з дітьми таки допомогла зменшити кількість кинутих дітей. Якщо раніше у нас проживало близько 80 діток, то останні два роки – 30. До того ж, тепер активно впроваджуються сімейні форми виховання дітей без батьківської опіки. Це – прийомні сім’ї і будинки сімейного типу. Порівняно із нашим закладом, це більш прогресивний метод піклування для діток, які живуть без біологічних батьків, тому ми стараємося по максимуму передати наших вихованців у такі будинки. Та є одне але: і на усиновлення, і в будинки сімейного типу хочуть брати здорових дітей. Або принаймні з такими порушеннями, які не потребують серйозних зусиль для виправлення здоров’я».

«Зала центру ранньої реабілітації дитини»

Виходить замкнуте коло. Лишають хворих, забирають  – здорових. І за якимось ну дуже вже жорстоким правилом, за бортом лишаються якраз ті, хто найбільше потребує допомоги.

«Увесь багаж – і фізіологічний, і психологічний – який батьки не додали нашим дітям під час вагітності і при народженні, дається в знаки, - продовжує розповідь Тетяна Віговська. - Багато із них є серйозно інфікованими різними вірусами. Великий відсоток дітей, які відстають у розвитку через токсичне отруєння під час вагітності.

Саме  для того, щоб діти могли у нашому будинку рости і розвиватися, але також отримувати реабілітаційну допомогу, чотири роки тому в складі нашого будинку був створений центр ранньої реабілітації дитини.

Тут працюють спеціально підготовлені фахівці, котрі стажувалися за сучасними напрямками реабілітації дітей. До прикладу, 12 квітня до нас приїжджають двоє інструкторів з Америки, які будуть продовжувати цикл навчання із терапії нервового розвитку – спеціальної методики роботи з дітьми із церебральним паралічем для розвитку рухових функцій. На базі нашого будинку проводиться дворічне навчання викладачів – не лише наших спеціалістів, а й з інших закладів.

У центрі реабілітації діти займаються гімнастикою, їм проводять сеанси масажу, гідромасажу, над розвитком світогляду дитини працює психолог, логопед-дефектолог корегує розвиток мови, емоцій. У нас працюють висококваліфіковані працівники, добре знані у своїй сфері спеціалісти. І взагалі наш центр ранньої реабілітації – перспективна ідея на майбутнє. Адже ми сподіваємося, що з часом покинутих діток лишиться зовсім мало, і у нас з’явиться більше можливостей займатися із домашніми дітками, також важко хворими».

Серед активних благодійників – група компаній VolWest Group

Мабуть  головне завдання кожної людини, яка  іде працювати в дитячий будинок  – створити тут затишок і домашню  атмосферу. Я не знаю, як в інших будинках дитини, але знаю, як вдома і в дитячих садочках. Тут – не садочок. Тут діти набагато ближчі одне до одного, а вихователі – чуйніші. Мусять такими бути, бо знають, що крім них у їхніх малюків поки немає нікого.

«Вважаю, що нам таки вдалося  створити тут дім, - переконана пані Тетяна. – Не даремно у нас персонал працює десятиліттями. А потім родичів своїх приводять… Ми не можемо давати дітям невиправдану надію, адже все ж ми – не їхні батьки. Та ми можемо давати їм любов і щиро це робимо.

Є багато сторонніх людей, які допомагають – підприємці, прості люди. Хто харчами, хто одягом, хто грошима. Навіть коли зараз у світі криза і в країні не прийнятий бюджет, затримують фінансування, наші діти цього не відчувають. Серед волинян – багато людей, які вміють допомагати.

А ще ми активно працюємо з Волинським національним університетом та Луцьким медичним коледжем. Студенти приходять до наших  діток, граються з  ними, гуляють за ручку, читають книжечки…  Адже крім матеріального, дітям треба увага  і любов. Недаремно  ж кажуть, що той, кого не любили в дитинстві, не зможе любити, коли стане дорослим.

Ми  давно відкинули  практику будинку  закритого типу. Нехай  приходять люди, дивляться, спілкуються. Ми нікому не забороняємо. Бо в  душі щоразу маємо  надію: а раптом хтось  в око впаде і на одну сироту стане менше».

Розмовляла: Людмила Яворська




Залишити коментар
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Коментарі: *


Афіша міста Луцьк та Волинської області
вакансія php-програміста в ЛУцьку
Телефонний довідник Луцька
Хотколд Магазин электротехники Hotcold