Конопля. Що це?

Коноплі – маріхуана і гашиш мають збуджуючий, галюциногенний та ейфорійний ефекти. У малих дозах маріхуану і гашиш вживають, насамперед, заради досягнення ейфорії. Виникає ілюзія повного єднання з навколишнім світом і людьми; посилюється уява, народжуються несподівані асоціації, змінюється сприйняття часу і простори. Великі дози можуть спричинити деперсоналізацію, марення.

Препарати коноплі

  • Маріхуану одержують з листя і верхніх частин стебла конопель. Це подібні на тютюн, переважно світлі зеленувато-коричневі, дрібно нарізані сушені листя і стебла.
  • Спресована суміш смоли, пилку і дрібно покришених вершків конопель називається гашишем або анашею (“анаша”, “план” або “хеш” – жаргонні назви) – темно-коричнева щільна субстанція, яка за консистенцією нагадує пластилін (але менше пластична), на папері залишає жирні плями.
  • Є й інші, не настільки поширені. Всі препарати конопель мають досить різкий специфічний запах і гіркий смак. Як правило, їх курять, закладаючи в цигарки разом з тютюном. Діючою активною речовиною конопель є група алкалоїдів під загальною назвою “тетрагідроканнабінол”.

Дія на організм людини

Подібно до інших наркотичних речовин маріхуана навіть у незначних дозах руйнує надзвичайно тонкий механізм координації рухів. Дослідження американських вчених показали, що пілоти після паління сигарет із маріхуаною відчували значні ускладнення при зльоті та посадці на складних етапах керування літаком. При цьому льотчики не помічали помилкових дій. Інше цікаве дослідження, проведене в США, стосувалося членів однієї релігійної групи. Віруючі відповідно до канонів своєї релігії не вживали алкогольних напоїв, не курили тютюну, не приймали психоактивних засобів, але часто курили марихуану. На момент дослідження вони вживали наркотик уже більше 7 років. Тести на інтелект і пізнавальні можливості, перевірка різноманітних функцій організму показали, що ці люди нічим не відрізняються від інших, а від паління марихуани – не більше наслідків, ніж від тютюну. У звіті Академії наук США зазначалося, що дослідження не підтверджують думку про серйозний збиток, що завдає марихуана здоров’ю. Вона лише викликає почастішання серцебиття, підйом кров’яного тиску, порушення в сенсорному сприйнятті та запам’ятовуванні.

 

Справочник о сортах конопли / Довідник про сорти коноплі. ~ 3 Мб Скачать / Download