І в Луцьку вболівають за «Спартак»

І в Луцьку вболівають за «Спартак»

Напередодні пост-радянського дербі «Спартак» - «Динамо» навіть у Луцьку спостерігається висока активність серед шанувальників футболу, які в очікуванні суперматчу діляться своїми вподобаннями та прогнозами. А попит на квитки київського матчу-відповіді вже сьогодні перевищує реальні квоти 18-ти тисячного клубного стадіона ім. В.В.Лобановського.

Звичайно подавляюча більшість волинських прихильників футболу належить до табору «синьо-білих», адже «Динамо» завжди (і за радянських часів) було флагманом українського футболу та його гордістю. У 80-ті роки кияни взагалі були базовою командою збірної СРСР, до якої з великою повагою ставилися у футбольному світі. Успіхи динамівців у розіграші Кубку Кубків УЄФА та на внутрішній арені з роками зібрали потужну армію вболівальників по всій країні та за її межами. Не секрет, що фан-клуби киян є практично в усіх країнах світу.

Маючи серйозну підтримку з боку партійного керівництва та МВС УРСР «Динамо» завжди було на крок попереду, як за українські, так і за більшість інших клубів першості СРСР у питаннях комплектації гравцями та матеріально-технічного забезпечення. Навіть за часів незалежності столичний клуб зберіг своє лідерство, традиції та любов вболівальників.

На відміну від «міліцейського» клубу, «Спартак» братів Старостіних за роки свого існування набув статусу народної команди та головного опонента клубів з міністерсько-силовою опікою. Ще в довоєнні роки протистояння «червоно-білих» з «динамівськими» та армійськими колективами були найбільш безкомпромісними.

З часом боротьба за лідерство у радянському футболі розгорнулася саме між цими командами. Дві протилежних концепції гри, дві різних філософії, дві протиборствуючі школи – «Спартак» та «Динамо». Іскрометно-технічна гра з високою культурою пасу «Спартака» та функціонально-раціональний футбол на результат киян завжди вирізняв ці команди серед інших клубів. Антагоністичні стилі двох кращих клубів СРСР було легко пізнати навіть не фахівцям футболу.

Скільки людей – стільки думок. Як би там не було, але й в «Спартака» на Україні, та в Луцьку зокрема, вистачає прихильників. І не лише з тих, хто пам’ятає гру Ловчєва, Гаврилова та Черенкова, але й з зовсім молодих людей. Свобода вибору улюбленого клубу завжди була реальною та не потребуючою декларацій. Тим приємніше, що славетні клуби 1/6 частини світу від року до року знаходять все нових прихильників своєї гри.

До речі, саме гра, останнім часом викликає обурення в серцях вболівальників обох клубів. Нищівна поразка від ЦСКА – головного «ворога» спартачів так розлютила вболівальників, що завдяки їх активності був вимушений покинути свій пост генеральний директор клубу Сергій Шавло. На зміну йому прийшов ще один відданий спартаківець Валерій Карпін, якому доведеться з перших днів працювати під вибагливим поглядом красно-білої торсиди. Інакше в народній команді й не буває – імідж все.

Російський спеціаліст Юрій Сьомін не погано увійшов в курс справ «Динамо». Знайшов спільну мову з лідерами команди і додав дисципліни та організованості. Але в останніх матчах футболісти дещо засмутили свого керманича, втрачаючи зовсім необов’язкові очки у поєдинках з не самими сильними суперниками.

Та як би там не було, яки б проблеми не існували в колективах вічних друзів-суперників, на матч між собою вони налаштовуються особливо. За нинішніх умов на карту поставлена не тільки можливість зіграти в основній сітці Ліги чемпіонів та перемога над принциповим суперником, але й збереження робочих місць головними тренерами команд.

Перед вирішальною битвою суперники проявили трансферну активність. Так київське "Динамо" підписало 5-річний контракт з екс-голкіпером запорізького "Металурга" та молодіжної збірної України Станіславом Богушем. В свою чергу «Спартак» залучив до своїх лав гравця збірної Росії Івана Саєнка, який не став продовжувати відносини з невдахою минулого сезону в бундеслізі - «Нюрнбергом».

Ще пару слів про вболівальників. Два сектори для прихильників київського «Динамо» будуть виділені у найближчу середу на перший матч. Квитки за наявності українського паспорту можна придбати в касах «Лужників», або в московській філії динамівського фан-клубу.

Київське "Динамо" виділило 850 квитків вболівальникам "Спартака" з РФ на матч-відповідь 3-го відбіркового раунду Ліги чемпіонів, що відбудеться 27 серпня в столиці нашої країни. Така мала кількість квитків обумовлена реконструкцією НСК «Олімпійський».

До речі, інформація для тих шукає поза футбольних пригод. Григорій Суркіс особисто пообіцяв, що безпека на трибунах стадіону імені Валерія Лобановського та навколо нього буде забезпечена достатньо суворо. Президент "Динамо" звернувся до прихильників клубів із закликом поводитися цивілізовано, щоб свято футболу ні для кого не було зіпсованим.

Що ж, будемо з нетерпінням чекати протистояння між старими радянськими суперниками, які сподіваюсь подарують справжнє видовище. Хоча в таких суперматчах якість гри іноді відходить на задній план, а визначаючим фактором стають воля до перемоги та концентрація з першої до останньої хвилини. Але якраз цими якостями команди не порадували вболівальників у матчах з «Хімками» та «Ворсклою» відповідно. Можливо в середу цього буде у достатку. Знову ж таки, побажаємо лучанам гарного перегляду матчів як у телевізійних приймачів, так і безпосередньо на стадіонах.

«Спартак» та «Динамо» - назавжди!

Богдан КАМБАЛЮК
далі буде...