Якщо ви хочете, щоб ваші знайомі та друзі, колеги та партнери знайшли ваш номер телефону на нашому сайті, будь-ласка, заповніть нижче приведену форму. Ви можете додати у нашу базу будь-який свій номер телефону (мобільний, домашній, офісний).
Редакція сайту Лучеськ.com.ua не несе відповідальності за надану вами інформацію.
Дякуємо! Ваші дані будуть додані до телефонного довідника після перевірки модератором.
Увага! Радіоактивні гриби
У розпалі сезон масової заготівки ягід, в лісах Волині з'явилися перші гриби... Якщо ваш населений пункт розташований в оточенні лісових масивів, що піддалися радіоактивному забрудненню, будьте передбачливі і дотримуйте нескладні правила. Заздалегідь дізнайтеся в лісництві, в яких лісових кварталах збір ягід і грибів дозволений. Зайшовши до лісу, зверніть увагу на застережливий знак. Якщо на нім вказано про необхідність перевірки зібраних дарів лісу, то знайдіть час, перевірте їх і переконайтеся в тому, що ваші ягоди або гриби підуть вам на користь.
До 50% досліджуваних грибів і 30% ягід, зібраних на Волині, заготовлених в забруднених лісових кварталах, перевищують допустимі рівні змісту радіонукліда цезій-137. Гриби можуть перевищити встановлену норму на ділянках лісу з щільністю менше 1 Кu/км2 (Кюрі на кілометр квадратний).
Допустимий рівень змісту цезію-137 в грибах складає 370 Бк/кг (Беккереля на кілограм), в ягодах — 185 Бк/кг. У першому півріччі 2011 року частка ягід з рівнем змісту цезію-137 вище допустимого склала 24%, грибів — 34%. Високий і стабільний рівень забруднення дикорослих грибів і ягід цезієм-137 в волинських лісах пояснюється тим, що основний запас радіонуклідів розташований в лісовій підстилці і верхньому п'ятисантиметровому шарі грунту, звідки поступають живильні речовини в плодові тіла.
До слабонакопичуваних грибів відносяться парасолька строката, дощовик перлинний, опеньок осінній, до середньонакопичуваних — так кохані всіма — білий гриб, лисичка, рядовка, підберезник, підосиновик. Заготівку цих грибів можна проводити в лісах з щільністю забруднення грунтів до 2 Кu/км2 з обов'язковою їх перевіркою на зміст радіонуклідів.
На забруднених територіях Волині не рекомендується збирати грузді, вовнянку, зеленку, ковпак кільчастий (курочка), корбан, гриб польський, маслюк, моховик, сироїжки — вони є сильними накопичувачами радіоцезію. Вміст в плодових тілах цих грибів цезію-137 може перевищити допустимий рівень вже при щільності забруднення грунтів 0,3 Кu/км2.
Відмінностей у вмісті цезію-137 в молодих і старих грибах не встановлено. Проте, рекомендується брати молоді гриби, оскільки в старих можуть накопичуватися ще і отруйні речовини. Зібрані гриби необхідно обов'язково очистити від прилиплих частинок лісової підстилки, моху, грунту.
Гриби і ягоди можна перевірити, звернувшись до фахівців поста радіаційного контролю лісгоспу або в інші акредитовані лабораторії в Луцьку або інших містах Волині.
Найбільш ефективним методом зниження вважається відварювання свіжих грибів, для сухих грибів — вимочування і подальше відварювання.
Час відварювання після доведення до кипіння, протягом якого активність грибів знизиться в два рази: для підосиновика, підберезника і білого гриба складає 30 хвилин; для моховика, решітника і польського гриба — 6—8 хвилин; для зеленки, підзеленки, груздів — 4—5 хвилин. Відповідно, для зниження активності в грибах в 8 разів їх слід відварити три рази із зміною води після кожного варива, при цьому тривалість кожного кип'ячення повинна відповідати вказаному вище часу.
Використання солі, столового оцту або лимонної кислоти на вихід радіоцезію з грибів не впливає, зате вони краще зберігають товарний вигляд і харчову цінність. При вимочуванні пластинчастих грибів (грузді, зеленки, підзеленки і ін.) протягом 12 годин також досягається зниження змісту цезію-137 в 1,5 – 2 рази. Таким чином, вимочуванням свіжих пластинчастих грибів протягом двох-трьох діб із зміною води через кожних 12 годин можна досягти зниження змісту цезію -137 у 4 – 6 разів.
При вимочуванні сушених грибів час, необхідний для зниження змісту цезію-137 в два рази, складає 6 – 12 годин. Подальше відварювання вимочених грибів для зниження змісту цезію-137 проводять з тією ж тривалістю, що і для свіжих грибів даного вигляду. Двократне вимочування і подальше двократне відварювання сушених грибів знижує зміст цезію-137 в 8 – 10 разів.
Ягоди рекомендується збирати при щільності радіоактивного забруднення менше 2 Кu/км2. Найбільшою здатністю накопичувати радіоцезій володіють чорниця, журавлина, голубика, брусниця. Декілька менше радіоцезію в суниці, малині, ожині, горобині, калині.
При заготівці лісових ягід, пам'ятайте, що простих способів кулінарної обробки для зниження в них змісту цезію-137 немає. Приготування варення і компоту з ягід не змінює загального змісту цезію-137. Знижується тільки питомий зміст цезію-137 за рахунок збільшення об'єму при додаванні цукру і води. Тому слід проводити заготівку тільки «чистих» ягід.
Використовуючи різні способи кулінарної обробки, можна понизити вміст в грибах цезію-137 в 8—10 разів.
luchesk.com.ua