Неділя
21 Червня
Розмір шрифту
  • Збільшити розмір шрифту.
  • Розмір шрифта по замовчуванню
  • Зменшити розмір сайту
Ukrainian (Ukraine)Russian (CIS)

Влада Луцька пропонує кабміну дієву схему фінансування енергозберігаючих заходів

Написати листа Print PDF

Луцький міський голова Богдан Шиба вчора, 31 березня звернувся до Кабінету міністрів України з пропозицією розглянути можливість направлення частини коштів Міжнародного валютного фонду, які надходять для стабілізації фінансової ситуації в Україні, до банків у вигляді цільового кредиту, який повністю був би спрямований на викуп облігацій позик під оптимальні для міських бюджетів відсотки. Про це повідомляють у Департаменті інформаційної політики Луцької міської ради.

«У цьому випадку вигоду дістануть усі задіяні в процесі сторони. Влада міста Луцька, як і інших міст, вирішить питання фінансового забезпечення реконструкції системи теплопостачання, громада отримає якісніші комунальні послуги, фінансово-кредитні установи – надійних позичальників і гарантовані доходи у вигляді відсотків, держава – реалізацію енергозберігаючих програм та зменшення субвенцій містам з держбюджету» - розповідає луцький міський голова Богдан Шиба.

Як кажуть у Луцькій міській раді, використання містами кредитних грошей – насправді прогресивніший сьогодні метод фінансування енергозберігаючих програм, аніж фінансова підтримка у вигляді субвенцій з держбюджету України. Адже кредити – це схема, цілком прозора для контролю за використанням та швидка у реалізації.

Натомість держсубвенції як правило надходять у другому півріччі, а то й у кінці року, що часто просто унеможливлює їх використання. Неосвоєні ж кошти, згідно з Бюджетним кодексом, мають бути повернені назад у кінці бюджетного року. Та й схема, коли субвенції надходять «на область», і вже тоді розподіляються між містами, часто просто не витримує критики.

«Фінансово-кредитні установи мають бути зацікавлені у пропонованій нами схемі ще й тому, що мова йде про спеціальну  кредитну лінію для муніципальних займів саме на енергозберігаючі заходи, які самі по собі є швидкоокупними, адже дозволяють економити бюджетні кошти» - продовжує аргументацію своєї позиції Богдан Шиба.

«Інвестиції кредитних коштів у енергозберігаючі заходи вигідні для держави і міст ще й тому, що це створить своєрідні «полюси економічного зростання» у регіонах – дасть роботу будівельникам, збільшить податкові надходження, створить робочі місця, зніме соціальне напруження» - вважає луцький міський голова.

Обговорення цього питання Луцька влада ініціювала на круглому столі Асоціації міст України «Проблеми енергозбереження українських міст та шляхи їх вирішення в умовах фінансово-економічної кризи», що відбувся 26 березня у Києві. Учасники цього заходу одностайно підтримали ідею. Крім того, Богдан Шиба направив доповідну записку з обґрунтуванням вигод залучення коштів МВФ до схеми муніципальних займів у Кабінет міністрів України.  

«У нас повністю розроблена програма модернізації системи теплопостачання, ми маємо досвід ефективного використання муніципальних позик. Ми маємо схвалення та підтримку колег із інших міст. Тобто у нас є міцна аргументація своєї пропозиції і ми сподіваємося на конструктивність та розуміння з боку українського уряду» - наголосив Богдан Шиба.

Довідка
На початку 2009 року Луцька міська рада затвердила План заходів з модернізації системи теплозабезпечення у місті Луцьку. Згідно з ним вже на першому етапі (2009-2011 роки) бюджетні заклади міста перестануть споживати природний газ, перейшовши на акумулююче електроопалення. Крім того внаслідок модернізації має відбутися скорочення споживання природного газу для потреб ЖКГ більш ніж на 50% з одночасним покращенням надійності та якості надання споживачам послуг тепло забезпечення. Також ДКП «Луцьктепло» - зможе самостійно виробляти електроенергію для власних потреб.

Науковим парком «Київська політехніка» для міста Луцька розробляється двоетапний підхід до вирішення питання еколого- та енергоефективного теплопостачання.

На реалізацію частини цих заходів у 2009 році луцькою владою запланована емісія облігацій муніципального займу на суму 50 мільйонів гривень під 18 % річних.

Останнє оновлення ( Четвер, 02 квітня 2009 15:07 )  

Оголошення

Бельгійський в...
Інше (07.06.2009)
доставка
Послуги (06.06.2009)
Автоковрики на...
Автомототехника (15.05.2009)
Продаем хром н?..
Автомототехника (15.05.2009)
Продаем Люки д?..
Автомототехника (15.05.2009)


Фоторепортаж

 

Озерами Волині. с.Згорани, оз.Оріхове

   Приемного Вам відпо...

 

Волинські ліси наповнені незрівнянної краси.

 

Радість Луцького зоопарку.

У луцькому зоопарку ведмед?..